Warning: mysql_result() expects parameter 1 to be resource, boolean given in /home/jacob/loggy.nl/www/logs/layout.php on line 194
fam. Tito emigreert naar NOORWEGEN - De 1e kennismaking met rijopleiding in Valdres (NO)
fam. Tito emigreert naar NOORWEGEN - De 1e kennismaking met rijopleiding in Valdres (NO)
<< vorige | Hoofdmenu | Volgende >>

De 1e kennismaking met rijopleiding in Valdres (NO)


2 februari 2010:
Vandaag heb ik, Marcel, de hele dag meegereden met
Óle Martin (kjørelærer i Valdres). Een regel in Noorwegen is dat de ouders van de leerling vaak meerijden. Hiermee worden discussies tussen leerling en ouders weggenomen en de ouders blijven op de hoogte van de snel veranderende verkeersregels. Standaard geef je 45 of 90 minuten rijles en daarna drink je 15 minuten koffie. De kandidaten komen naar de rijschool en maken daar ook de afspraken, dus niet in de lesauto.
Vandaag hebben we in berggebieden gereden met de kachel hoog, -21 gr buiten. Hier kun je de rand van de weg alleen maar zien aan de weggespoten sneeuw tot aan de sneeuw-paaltjes. Tekens op de weg zijn door de laag sneeuw niet te zien, dus je moet het hebben van de borden en de situaties. (zie de foto van Fagernes centrum, let op de stoeprand en de tekens op de weg!!!) CBR NL last exames af bij sneeuw of ijzel op de weg, hier zijn er nog nooit exames afgelast, sneeuw, ijzel, hagel, je krijgt overal mee te maken en dus ook als je je rijbewijs hebt.
Bijzonder: een hellingproef op een besneeuwde helling, zo steil is die in Arnhem niet te vinden, de lesauto mag niet achteruit bewegen (dit is hetzelfde als in NL) maar ook niet slippen. Gas kunnen doseren met behulp van winterbanden is dus noodzakelijk. Het was vandaag een hele belevenis.
Nu is het nog wachten op het plan van Statens Vegvesen (CBR Noorwegen). Dan hoor ik waarin ik moet bijscholen t.b.v. de 4-staps rijopleiding en de opleiding tot slip-instructeur (te Trondheim). Daarna kan ik een erkend kjørelærer genoemd worden en aan de slag gaan.


02 Februari 2010 Permanente link Google Feed MSN Reporter


Reacties
Naam paul @ 08:38 03-Feb-2010
hartstikke goed allemaal ik wist niet dat het optrekken met winterbanden anders is zo leer je zelfs wat vanuit noorwegen maar wat is er anders dan? misschien kun je wat tips and tricks geven want het lijkt soms ook wel op noorwegen
groetjes

Naam Marcel @ 00:08 03-Feb-2010
Hoi familie Tito,
Wat leuk om te lezen dat het goed met jullie gaat. En dat Cas en Luc zich goed vermaken op school en met de kinderen in de buurt. Blijf foto's posten op deze log, want het is leuk om te volgen. Ben helemaal jaloers...!
Ha det bra, Marcel Buse

Naam
(typ de letters en cijfers over)
E-mail
:-) :-d ;-) :-o :-p (h) :-@ :-s :-$ :-( :'( :-| (a) (l) (6) (?) (!) (i) (>) (y)
Outlet NL female 140915 - 030216 468x60


Weblog
Brochures.nl Begin pagina
loggy.nl Home
Weblog maken
RSS Feed

al de foto's
tref je hier aan die we gebruikt hebben bij de tekst in onze weblog!